سازمانهای تخصصی و بین المللی

اکو ECO
سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در پی یک توافق سه جانبه بین سه کشور ایران، ترکیه و پاکستان در سال 1363 هجری شمسی شکل گرفت و در 28 نوامبر سال 1992 کشورهای آذربایجان، افغانستان، قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان و قرقیزستان به عضویت این سازمان در آمدند.
اکو به عنوان نقطه تماس سه قاره آسیا، اروپا و افریقا از موقعیتی ممتاز و استراتژیک در سطح بین المللـی برخوردار است. منابع غنی و بکر معدنی و نفتی و گـازی موجـود در اکثـر کشـورهای عضـو اکـو سـرمایه ارزشمندی را در اختیار این سازمان قرار داده است. ایران به دلیل داشتن مرز زمینی بـا پـنج کشـور دیگـر عضـو و دارا بـودن موقعیـت اسـتراتژیک جغرافیائی برای برقراری اتصال سایر اعضاء به آب های بین المللی و نیز به دلیل استقرار دبیرخانه دائمـی اکـو در تهران از موقعیت محوری در این سازمان برخوردار است.
یونیدو UNIDO
یونیدو (The United Nations Industrial Development Organization) UNIDO یک سازمان تخصصی است که در سال 1985 به عنوان یک سازمان تخصصی ملل متحد معرفی گردیده است.
در حال حاضر این سازمان دارای 172 کشور عضو می باشد. مقر یونیدو در شهر وین (اتریش) قرار دارد. یونیدو به طور عمده با دولت ها، اتحادیه های کسب و کار و شرکت های خصوصی کشورهای در حال توسعه کار می کند و در بسیاری از نقاط جهان دارای دفاتر توسعه سرمایه گذاری و فناوری، دفاتر کشوری و منطقه ای برای پیشبرد اهداف خود مى باشد.
گروه دی هشت D8
گروه دی هشت گروه کشورهای مسلمان درحال توسعه است که اندونزی، ایران، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، مالزی، مصر و نیجریه در آن عضویت دارند. دی هشت از جمله پیمانهای منطقهای است که به منظور ایجاد روابط مستحکم اقتصادی بین کشورهای در حال توسعه اسلامی و تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی و برقراری گفتوگو با کشورهای صنعتی تشکیل گردیده است و پایهگذار آن نجم الدین اربکان نخست وزیر اسبق و اسلامگرای ترکیه است که با سفر به ۸ کشور عضو در تیرماه سال ۱۳۷۵ زمینه تأسیس این گروه را فراهم نمود.