توسعه زیرساختهای حمل و نقل و روابط بانکی ایران و آفریقا و فرصتهای نفوذ به بازار آفریقا
اولین جلسه کمیته کارشناسی کمیسیون اقتصادی ستاد آفریقا در دولت جدید به عنوان دبیرخانه کمیسیون اقتصادی ستاد آفریقا برگزار شد. دستور اصلی این جلسه بررسی مصوبات پیشنهادی کمیسیون اقتصادی ستاد آفریقا جهت درج در جلسه آتی ستاد آفریقا بود که قرار است به زودی به ریاست معاون اول ریاست جمهوری برگزار شود.

در این خصوص پیشنهادهایی از سوی دستگاههای مختلف در خصوص توسعه روابط ج. ا. ایران و آفریقا مطرح و مورد بررسی قرار گرفت که مهمترین مصوبات این جلسه در خصوص توسعه زیرساختهای حمل و نقل به ویژه حمل و نقل دریایی با قاره آفریقا و همچنین توسعه روابط بانکی بین طرفین بود.
در این جلسه پیشنهاداتی در خصوص تاسیس صندوق مشترک بین ج. ا. ایران و افریقا، عملیاتی شدن خط اعتباری 200 میلیون یورویی توسط ج. ا. ایران برای قاره آفریقا، حمایت از تاسیس مراکز تجاری، افزایش کارشناسان اقتصادی، اعزام رایزنان جدید بازرگانی به کشورهای آفریقایی، امکان استفاده از پتانسیلهای بخش خصوصی کشورمان در این قاره، الزام دستگاههای اقتصادی به تدوین برنامه 4 ساله توسعه روابط اقتصادی و تجاری با کشورهای آفریقایی مطرح شد.
در همین ارتباط، فعال شدن کمیسیونهای مشترک اقتصادی میان ایران و آفریقا، برگزاری نمایشگاههای اقتصادی کشورمان در این قاره، مشارکت در نمایشگاههای بینالمللی کشورهای آفریقایی و پذیرش هیاتهای تجاری از آفریقا در نمایشگاههای بینالمللی ج. ا. ایران مطرح شد که در جلسه کارشناسی کمیسیون اقتصادی ستاد آفریقا به تصویب رسید و به دبیرخانه ستاد آفریقا جهت بررسی بیشتر و طرح در جلسه ستاد آفریقا ارسال شد.با رویکرد جدید دولت سیزدهم، افزایش فعالیتهای اقتصادی و تجاری میان ج.ا. ایران و کشورهای آفریقایی پیشبینی میشود تا پایان سال ۱۴۰۰ رکورد صادرات ۱ میلیارد دلاری به قاره افریقا محقق شود.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی خبری سازمان توسعه تجارت ایران، 4 اسفند 1400، https://news.tpo.ir
اهمیت و تحلیل خبر:
بررسیها حکایت از ظرفیت ۵ میلیارد دلاری افزایش روابط اقتصادی و تجاری با کشورهای آفریقایی دارد و در این زمینه آمارهای منتشره نشان میدهد در ۹ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ صادرات ج. ا. ایران به قاره آفریقا با افزایش ۱۹۹ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال ۱۳۹۹ به ۹۱۲ میلیون دلار رسید.برای سالهای آتی نیز رشد تقاضای محصولات پتروشیمی در حوزه کشورهای آفریقایی پیشبینی میگردد، اما اجرای برنامه توسعه مبادلات صنعت پتروشیمی یا ارتقاء صادرات محصولات و نیز ایجاد بازارهای جدید و به دنبال آن تعمیق روابط این صنعت با کشورهای آفریقایی، منوط به توسعه و تکمیل زیرساختها و فراهم ساختن ترتیبات بانکی و مالی قابل اطمینان و پایدار جهت تسهیل عملیات تجاری فی مابین میباشد. همچنین تقویت پیش نیازهای لجستیکی از جمله بیمه و راه اندازی برنامهریزی شده ناوگان حمل اقتصادی کالا از مبدا خلیج فارس به مقاصد بازار هدف کشورهای آفریقایی از جمله چالشهای موجود است که میبایست برای رفع آنها تلاش شود.