وضعیت افغانستان بهبود یافته و بستر اجرای پروژه «تاپی» فراهم شده است

وضعیت افغانستان بهبود یافته و بستر اجرای پروژه «تاپی» فراهم شده است

  • تاریخ انتشار : 1400/10/29 - 08:38
  • تعداد بازدید : 202
  • تعداد بازدیدکننده : 101
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
  • /Z6dc

وضعیت افغانستان بهبود یافته و بستر اجرای پروژه «تاپی» فراهم شده است

معاون وزیر خارجه ترکمنستان گفته است که وضعیت امنیتی افغانستان بهبود یافته و بستر برای اجرای پروژه‌ خط لوله گاز ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند (تاپی) فراهم شده و برنامه ریزی منظم برای توزیع گاز در ولایت هرات و ولایت‌های مسیر پروژه‌ تاپی عملی خواهد شد.

این پروژه 1814 کیلومتر طول داشته که 816 کیلومتر آن از افغانستان می گذرد و قرار است سالانه 33 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند برساند. این پروژه چند پروژه دیگر شامل خط آهن، ایجاد فیبر نوری و... را نیز به همراه خود خواهد آورد و حجم کلی آن 22 میلیارد دلار است.

«یونس قاضی‌زاده» رئیس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری هرات نیز گفته است که یک کمیسیون تخصصی برای فراهم‌سازی تسهیلات در مسیر ترانزیت گاز ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند آغاز به کار خواهد کرد تا چالش‌ها و فرصت‌های مسیر تاپی بررسی شود.وی از هیئت ترکمنستان خواست تا مسائل فنی پروژه‌ تاپی با بخش خصوصی نیز در میان گذاشته شود و از ظرفیت شرکت‌های بخش خصوصی نیز استفاده شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم، 17 دی 1400، https://www.tasnimnews.com/fa/news/1400/10/17/2639908

 

  تحلیل خبر: با توجه به توسعه روابط تجاری میان کشور هندوستان، افغانستان و پاکستان در این طرح و نیز با عنایت به طرح های آتی کشور ترکمنستان برای تولید و صادرات محصولات پتروشیمی به ویژه اوره، طرح تاپی می‌تواند تهدیدی برای بازار صادراتی ایران در کشورهای مذکور به ویژه کشور هندوستان  به شمار آید.

پروژه تاپی فراتر از یک پروژه اقتصادی است و ناشی از یک هماهنگی منطقه ای است ومی تواند موجب کاهش چالش ها و تناقضات کشورهای دخیل در این طرح و  انگیزه ای برای صلح و ثبات منطقه باشد.

از سویی دیگر ترکمنستان یکی از کشورهای ذی نفع در این پروژه است و در منطقه بعد از روسیه، در حوزه ذخایر گازی در جایگاه دوم قرار دارد و در برنامه ریزی خود صادرات 230 میلیارد مترمکعب گاز در سال 2030 را دارد. در این پروژه برای نخستین مرتبه ترکمنستان به کشور هند ( به عنوان پنجمین واردکننده گاز دنیا) متصل شده است. افغانستان، پاکستان و هند یک بازار بکر برای این کشور است.اینکه ترکمنستان در این طرح جایگزین ایران شود، موجب کاهش قدرت ایران می شود. این خط لوله حتی ارزش ترانزیتی ایران را نیز تحت الشعاع قرار می دهد.

  • گروه خبری : اخبار و گزارش های بین الملل
  • کد خبر : 22464
کلمات کلیدی
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

تاریخ آخرین بروزرسانی : 1400/10/29 08:38